english 
Bemutatkozás Előjegyzés Ismeretterjesztő írások Elérhetőségek

Rendelések

Belgyógyászat
Kardiológia
Terheléses EKG
Angiológia
Ideggyógyászat
Ultrahang diagnosztika

Pszichoterápia magánrendelés
pánik, szorongás, depresszió, párterápia, családterápia

 
ADMINISZTRÁCIÓS BEJELENTKEZÉS
 
 
Bejelentkezés
Ultrahang diagnosztika
A hasi szervek, a végtagi erek és a nyaki lágyrészek vizsgálatáról van szó. Mi várható és mi nem várható el a lelettől?

Hasi ultrahang

A máj, az epehólyag és a nagyobb epevezetékek, a hasnyálmirigy, a vesék, a lép, a hasi aorta és környezete, a húgyhólyag vizsgálatára kerül sor. Ezen szerveknek elsősorban azok a megbetegedései diagnosztizálhatók, amelyek a szerv alakját vagy a szerkezetét megváltoztatják. Például a szervek megnagyobbodása, kitágulása, kövek, daganatok láthatók.
A vizsgálatra éhgyomorral és lehetőleg telt húgyhólyaggal kell jelentkezni.
Mire nem alkalmas a hasi ultrahang vizsgálat?
A nyelőcső, a gyomor és bélrendszer alig vizsgálható. Legfeljebb nagyobb daganatok, vagy a szokatlan gázosság válik láthatóvá. Az olyan fontos betegségek, mint a gyomor nyálkahártya gyulladása, a fekélybetegség, a bélrendszeri polypusok, korai stádiumban lévő rosszindulatú daganatok ultrahanggal egyáltalán nem diagnosztizálhatók.

Végtagi ultrahang

A végtagi artériák vizsgálata:
Az artériák Doppler áramlásmérő ultrahang készülékkel figyelhetők meg, ennek alapján érszűkület lehetőségét lehet kizárni, vagy igazolni. Az érszűkület helye és mértéke is megállapítható ezzel a módszerrel, ennek alapján a kezelésre is javaslatot lehet tenni.

A vénák ultrahang vizsgálata

Színes Doppler képalkotó ultrahang készülékkel mind az alsó, mind a felső végtagi mélyvénák vizsgálhatók. Leírható a vénák állapota, billentyűk működése, esetlegesen trombózis jelenléte. A belgyógyászati és az ultrahang vizsgálat együttesen alkalmas a végtagi fájdalom lehetséges okainak a megállapítására. A vizsgálat alapján a kezelésre is javaslatot lehet tenni.

Nyaki lágyrész ultrahang

A pajzsmirigy, a nyaki nyirokcsomók, esetleg cysták, daganatok leírása várható el a vizsgálattól.

Nyaki erek ultrahang vizsgálata

A nyaki verőerek szűkülete állapítható meg. Ez az agyi keringési zavarok egyik lehetséges okát tárhatja fel. A nyaki erek vizsgálatát neurológus kolléga végzi el. A többi ultrahang vizsgálattól eltérő rendelési idő miatt az előjegyzéskor meg kell jelölni, hogy nyaki ér vizsgálatról van szó. Erről bővebb információ az ideggyógyászat menüpont alatt olvasható.

  Látogatók száma: 695906  A honlap a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával valósult meg. salkaz.hu