english 
Bemutatkozás Előjegyzés Ismeretterjesztő írások Elérhetőségek

Rendelések

Belgyógyászat
Kardiológia
Terheléses EKG
Angiológia
Ideggyógyászat
Ultrahang diagnosztika

Pszichoterápia magánrendelés
pánik, szorongás, depresszió, párterápia, családterápia

 
ADMINISZTRÁCIÓS BEJELENTKEZÉS
 
 
Bejelentkezés
Felületes visszérgyulladás
Lényege:

Az emberi testben felületes és mélyvénákat különböztetünk meg. A felületes vénák a bőr alatt futnak, ezért gyakran át is tűnik a kékes színük a bőr felszínén. A mélyvénák így nem láthatók, ezek a nevüknek megfelelően a mélyben, általában az artériák mellett húzódnak. Fontos tudni, hogy a felszínes vénák gyulladását a gyulladt érszakaszban a vér megalvadása (azaz thrombosis) kíséri minden esetben. Kiemelem, hogy most a felületes vénák thrombosisáról és gyulladásáról lesz szó, nem a mélyvénás thrombosisról, ami egy egészen más betegség.

Oka:

Nyilvánvaló kiváltó oka nem szokott kiderülni. Hajlamosító tényező a visszértágulat. Főleg idősebb betegeknél, ha rövid idő alatt többször visszatér ez a betegség gondolni kell arra, hogy valamilyen belső szervi rosszindulatú elváltozás is állhat fenn.

Tünete:

A gyulladás klasszikus tünetei észlelhetők: a beteg vénának megfelelően duzzanat, fájdalom, melegség érzés, kipirulás. A fájdalom nagyon erős is lehet. Lehet tapintani fájdalmas vénás köteget, amelyben nem folyékony vér, hanem alvadt vérrög van.

A diagnózis megállapítása:

A felületes visszér gyulladást könnyű diagnosztizálni, mert erős tüneteket okoz (fájdalom) és a folyamat jól látható. Problémát az jelenthet, ha felmerül a gyanúja annak, hogy a gyulladással egyidejűleg fennálló thrombosis a mélyvénákra is terjed. Ilyenkor a mélyvénákat is vizsgálni kell.

Szövődmények:

A betegség általában jól gyógyul, késői szövődmény szokott lenni a visszeresség romlása. Tüdőembólia a felületes vénás thrombosisból nem szokott kialakulni. Ismeretes, hogy ez az a betegség, amikor a vénában lévő vérrög leszakad a véna faláról és a tüdőbe sodródik, ott elzárja az ereket, ami életveszélyes állapot. Nos ettől a felületes vénás thrombosisban nem kell tartanunk, szemben a mélyvénással, amikor ez gyakori szövődmény.

Kezelés:

Fájdalomcsillapítás, hűsítő, gyulladáscsökkentő borogatás, esetleg gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése. Nem kell feküdni, nem kell antibiotikumot és általában véralvadásgátló gyógyszert sem szedni. Amikor a fájdalom enyhül, jó hatású a fáslizás vagy a gyógyharisnya viselése. Kivizsgálást visszatérő esetekben kell kezdeményezni.

Megelőzés:

A visszértágulatokat kell korszerűen kezelni, azaz fáslizni, szükség és lehetőség szerint operálni.

                          dr. Bojti István

  Látogatók száma: 672658  A honlap a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával valósult meg. salkaz.hu