english 
Bemutatkozás Előjegyzés Ismeretterjesztő írások Elérhetőségek

Rendelések

Belgyógyászat
Kardiológia
Terheléses EKG
Angiológia
Ideggyógyászat
Ultrahang diagnosztika

Pszichoterápia magánrendelés
pánik, szorongás, depresszió, párterápia, családterápia

 
ADMINISZTRÁCIÓS BEJELENTKEZÉS
 
 
Bejelentkezés
Alkoholizmus
Lényege:

Többféle szempontból lehet az alkoholizmus diagnózisát felállítani. Részben az elfogyasztott alkohol mennyiségét szokták tekintetbe venni, ez rendszeresen napi 100 g-nál több alkoholt jelent, amit 4 üveg sör tartalmaz. Az ital minősége nem számít. Másrészt szervi károsodások fennállása szól alkoholizmus mellett. A legfontosabb azonban valószínűleg a pszichológiai szempont: eszerint az tekinthető alkoholistának, akinek az emberi kapcsolatait alapvetően az ivás határozza meg. Itt a házastársra, gyermekekre, szülőkre, barátokra gondolok.

Ok:

A betegségnek soha nem csak egyetlen oka van, és az okok elsősorban a beteg személyiségében és környezetében lelhetők fel. Gyakran van szó a beteg problémákkal szembeni gyenge megküzdő képességéről, néha csak titkolt kisebbrendűségi érzéséről. Kora gyermekkori lelki sérülések, a szülőkkel fennállt kapcsolat is szerepet játszhatnak a betegés kialakulásában.

A beteg közvetlen környezete, pl. házastársa, szülei is akaratuk ellenére csaknem mindig hozzájárulnak az alkoholizmus kialakulásához és fennmaradásához. Tehát az egész család betegségéről van szó.

Tünetek:

A rendszeres ivás, a részegség tünetei általánosan ismertek. A krónikus alkoholfogyasztás tünetei kiülnek a beteg arcára, és már messziről felismerhetőek. Másrészt a szövődményként kialakuló szervi betegségek tünetei színezik a képet.

Az alkoholizmus tüneteihez tartozik a család életének a ziláltsága, az anyagi körülmények romlása.

Szövődmények:

Szervi szövődmények: a szellemi képességek hanyatlása, elbutulás. Impotencia. Krónikus gyomorhurut, fogyás, gyomor és nyelőcső vérzés. Erős tartós hasi fájdalommal jár a krónikus hasnyálmirigy gyulladás. Az alkoholbetegek leggyakoribb haláloka a májzsugorodás. Gyakoriak a balesetek.

Nem szervi szövődmények, ám annál fontosabbak: az emberi kapcsolatok elsivárosodása, a házasság felbomlása, munkaképesség elveszítése, elszegényedés, elmagányosodás. Rossz esetben gyermekeinek súlyos pszichés károsítása, ami a jövő generációban veti el a bajok magvát.

Kezelés:

A beteg és kezelése nagyon nehéz, előrehaladott esetben szinte reménytelen. Csak az alkoholbeteg nagyon erős gyógyulni akarásával lehet sikert elérni. Csak ritkán sikerül a betegnek önerejéből, elhatározás útján véget vetni az italozásnak, pedig általában a beteg környezete erre számít és a beteg is erre tesz ígéretet. Ma már a siker esélye növelhető, ha a beteg pszichológus, vagy orvos szakszerű segítségét veszi igénybe. Tovább növeli a siker valószínűségét, ha a család is tud segíteni a gyógyulásban és együtt vesznek igénybe valamilyen pszichoterápiás lehetőséget.

  Látogatók száma: 672652  A honlap a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával valósult meg. salkaz.hu