english 
Bemutatkozás Előjegyzés Ismeretterjesztő írások Elérhetőségek

Rendelések

Belgyógyászat
Kardiológia
Terheléses EKG
Angiológia
Ideggyógyászat
Ultrahang diagnosztika

Pszichoterápia magánrendelés
pánik, szorongás, depresszió, párterápia, családterápia

 
ADMINISZTRÁCIÓS BEJELENTKEZÉS
 
 
Bejelentkezés
Agorafóbia
Lényege:

Az agorafóbia a kóros mértékű szorongás egyik formája. Ilyenkor arról van szó, hogy a beteg félelmet csak akkor él át, ha valamilyen biztonságos környezetet (lakását, autóját) el kell hagynia. Ha biztonságban érzi magát, akkor nem szorong.

Tünetei:

A beteg lehetőleg elkerüli, hogy olyan környezetbe menjen, ahol nem érzi magát biztonságban. Így például sokan az utcát, nyílt tereket, mások az üzleteket, különösen a nagy áruházakat, vagy középületeket kerülik el. Ha valami miatt mégis muszáj ilyen helyre mennie a betegnek, akkor ott nagyon rosszul érzi magát, például izzad, zsibbadhatnak a végtagjai, vagy remeg. Összességében lehet, hogy nem is tudja a feladatát elvégezni, mert panaszai miatt valósággal el kell onnan menekülnie. Ez egy nagyon kellemetlen állapot, amit a kívülállók el sem tudnak képzelni. Gyakran jelent segítséget, ha valaki elkíséri a beteget és így rosszulléte esetén számíthat valakire.

Oka:

Az agorafóbia gyakran az életben fellépő nagyon nehezen megoldható problémák kapcsán alakul ki. Máskor a beteg gyermekkorában lehet olyan körülményeket találni, melyek a tünetek kialakulásában fontosak lehetnek.

Vannak olyan megfigyelések is, amik a betegséget az agyban lezajló kémiai változásokkal hozzák kapcsolatba.

Szövődmények:

A betegség nagyon beszűkíti a beteg életterét, hiszen súlyosabb esetben lehet, hogy a lakását sem tudja elhagyni, vagy munkahelyére nem tud elmenni. Általában az egész család életére hatással van: a beteg feladatait át kell vállalni (pl. bevásárlás), kísérgetni kell. A szorongás fokozódása esetén pánikbetegség is kialakulhat az agorafóbia mellett, ami azt jelenti, hogy nem csak bizonyos helyeken fél a beteg, hanem egy rohamszerű nagyon erős szorongás felléphet teljesen váratlanul, bármilyen helyzetben is. Nem ritka szövődmény az sem, hogy a gyógyszeres kezelés szabályait a beteg nem tartja be, egyre több nyugtatót fogyaszt és emiatt gyógyszerfüggővé válik.

Kezelés:

Tekintettel arra, hogy a betegséget az agyban kémiai változások kísérik, lehetséges gyógyszeres kezelést alkalmazni. A gyógyszeres kezelés gyakran sikeres és alkalmazása egyszerű. A másik hatékony kezelési forma a pszichoterápia. Ennek előnye, hogy a beteg a problémái megoldásában is segítséget kap. Fontos, hogy a kezelést a betegség minél koraibb stádiumában kell elkezdeni. Sokkal könnyebb néhány hetes vagy hónapos panaszokat megszüntetni, mint ha már több éve állnak fenn.

Nyíregyháza, 2001.04.06.                          dr. Bojti István

  Látogatók száma: 672657  A honlap a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával valósult meg. salkaz.hu